BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 13 March 2012

INOVASI (i-DICA)

salam,

Hampir 4 hari saya tak tidur bersengkang mata dengan benda ni. apa tu i-DICA? yes! good question. memang patut di tanya. i-DICA ni satu inovasi yang baru dalam masa 3 minggu and if berjaya ianya akan mengubah ekonomi negara. yang penting kos rendah dan mesra alam tau.

actually benda ni saya malas nak masuk. tapi, atas permintaan cik umi kita. saya dan sue terpaksa mengikutkan jugak kemahuan cik intan payung kita ni. 1 kumpulan 3 orang, disebabkan telampau ramai dalam kelas tu yang masuk, disebabkan that week saya and sue ada hand ball game peringkat matrik je. tu yang kami malas nak masuk. tapi, bagi jelah namakan, nak sedapkan hati.

untuk saringan pertama, dia akan pilih tajuk yang paling best. tajuk yang macam dah ada orang buat dia akan buang. kira tersingkirlah kumpulan tu. 

than, pang..pung..pang..pung!!! yes!! dapat massge yang saringan pertama kami berjaya...boleh bayangkan tak? hampir 3 ribu pelajar matrik. untuk bdk bio entah berapa ribu. yang masuk benda ni, tah berapa ratus kumpulan tah. yang dipilih cuma beberapa puluh kumpulan dan kami antara nya!!! ok, kami mewakili leture T1 hooooo

untuk saringan ke-2 pulak kami kena berjumpa dengan beberapa lecture biology dan kena interview dengan meraka. wallah!! 1 minggu je habis takat interview. belum start experiment lagi. untuk interview ni dari berpuluh kumpulan 8 kumpulan akan dipilih untuk ke peringkat akhir.

than, pang...pung..pang..pung!!! yes!! interview dapat. so, dalam masa yang teramat suntuk kami terpaksa korbankan masa tidur, masa makan, masa rehat untuk buat experiment dan segalanya.

dengan usaha keras saya sendiri AMALINA RAIHANIS BINTI MOHAMED NORAZMAN and the krew NORSUHANA BINTI TAJUL MOLOK & UMMI AMIRA BINTI ROSLI. Kami menginovasikan SERAT BANTANG PISANG SEBAGAI PENYERAP MINYAK yang lebih baik dari kertas biasa.

ok..ok.. bunyik macam pelikkan? tapi its really. selama ni batang pisang kita buang, or paling-paling bagi gajah makan and dalam dia bagi manusia makan. maksud saya umbut dia buat masak. tapi..tapi..tapi.. sebanyak mana nak bagi batang pisang sebagai makan gajah? gajah pun nak makan tebu jugak. 

so, kos dia teramat sangat lah rendah. serat batang pisang tu kami ambil dari belakang blok lelaki. coz, kat blok perempuan diaorang tak tanam pisang pun. lagi pun, jangka masa matang pokok pisang ni cepat. tu yang kami ambil pokok pisang dan dia banyak serat yang boleh menyerap menggantikan kertas yang makin pupus.
 
so, pulun punya pulun!! tada!!menjadi.. macam-macam experiment kami cuba. at the end menjadi jugak.

dah habis buat experiment, proses buat product di lakukan oleh sue dan umi. anis? anis buat dokumentasi. dengan proposal kena tolaknye. fuh! memamng sadis lah kan. tu yang sampai tak tidur 4 hari. tension gila kot, buat benda alah tu 4 hari, tak sampai 5 minit dia tengok dah kena buang. macam what!!!!??? sabar..sabar..
memang dia nak macam tesis tao tak? hish! 

at the end!! hari terakhir! presentation! ok, hari yang di tunggu-tunggu. ni hari penentuan. dengan sketsa pendek, demodan bebelan anis nya. fuhh!! tamat pun. untuk pengetahuan 6 kumpulan je pada section akhir ni coz 2 kumpulan tarik diri. experiment tak menjadi.

jom tengok hasil:





dengan group lolipop sireh... best lolipop dorang


our group member with madam lena
             



ini hasil nya!!!


again! ada dalam bentuk serbuk dan kertas




sue membebel

anis pulak membebel

anis lagi


 

soalan from judge 



anis membebel lagi


umi mendemokan.. tada!!!



sue buat magik! haha 


bagi judge rasa..makan pun boleh



tepi-tepi, anis gemuk nak pose

 

cik ummi kita


sue yang comel

 

product dari dekat.. dalam kotak bulat tu, serbuknya..






result dia jumaat ni. sapa menang akan di bawa lawan peringkat matrik pulak dan laawan di Port Dickson.
kami tak harap nak menang pun sebab yang 6 lagi sangat hebat..


Good Luck untuk group 

-Lolipop sirih
-Kertas kraf dari hampas epal
 -bingkai gambar dari cengkerang telur
-pewarna dari ion hamatide (mcm ni ke eja dia)
-penapis air dari tempurung kelapa


tu sahaja. dah habis.. hope tak menang. nak tidur!! tak nak tak tidur lagi. kalau ada sayang saya yang teman lain lah.





(al-fatehah buat ahmad zahinuddin)





0 comments:

energy save

jenguk-jenguk